• -

8 idej za testiranje Facebook oglasov

A/B testiranje oglasov je lahko zelo zanimivo in zabavno. Obstaja toliko različnih elementov in možnosti oglasov, ki jih lahko preizkusiš. Ampak, kje začeti? Če te zanima, s katerimi oglasnimi elementi priti do boljših rezultatov, si preberi današnjo novičko. 

Za doseganje statistično pomembnih rezultatov moraš imeti precej potrpljenja, kar pomeni, da je potrebno vsak preizkus testirati vsaj nekaj dni. Zato to zahteva kar precej časa. Vendar te to naj ne ustavi, kajti rezultati, ki jih boš dobil, bodo zelo dragoceni. In katerim je potrebno dati prednost? Po mojih izkušnjah sta dve najpomembnejši stvari, ki ju je potrebno postaviti na prvo mesto, in sicer sta to ciljno občinstvo in vizualni prikaz oglasa. Šele nato se lahko eksperimentira z drugimi elementi oglaševanja.

1.  Testiranje ciljnega občinstva

Facebook ciljna skupina temelji na lokaciji ljudi, demografiji, interesih itd. Ker je ciljno občinstvo najlažje skreirati, večina oglaševalcev začne s tem. Vendar se nikakor ne smemo omejevati zgolj na le eno ciljno publiko. Oglase lahko preprosto »dostavimo« osebam različnega spola, z različnimi interesi ali lokacijami in tako vidimo, katera ciljna skupina ustvari najnižje stroške oz. najboljšo ceno na konverzijo ali drug najboljši cilj, ki smo si ga določili v kampanji.

facebook_ads_interests

 

 

 

 

 

 

 

2.  Testiranje vrste oglasa

Ko odkriješ popolno ciljno skupino, priporočam, da preizkusiš slike in postavitev oglasa. Facebook ima več kot 10 različnih vrst oglasov. Glede na izdelek, ki ga prodajaš, lahko preizkusiš dinamične oglase, ločiš na mobilne in desktop oglase, potem so tukaj še več produktni oz. Carousel oglase itd. Na sliki je primer testiranja »Carousel« oglasa in običajnega slikovnega oglasa.

facebook_ads

3. Testiranje barv oglasa

Študija Consumer Acquisition je pokazala, da imajo slike velik vpliv na uspešnost oglasov, in sicer kar od 75% do 90% na uspešnost oglasa.

facebook_images

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  Testiranje oglasa s sliko z besedilom ali s sliko brez besedila

Slika je prva stvar, ki jo obiskovalci opazijo pri oglasih, zato je zelo priporočljivo, da sliki »ponudiš« dodatno vrednost. Vendar ne v vseh primerih. Zato je potrebno oglas A/B testirati, in sicer oglas, ki vsebuje sliko z besedilom in oglas s sliko brez besedila.

facebook_ads_text

 

 

 

 

 

 

 

5. Testiranje naslova oglasa

Obstaja veliko raziskav, ki kažejo, kako napisati dobre naslove. Na primer, če se naslov začne s številko, obstaja 36% več verjetnosti, da bodo ljudje kliknili na oglas. Ampak zagotovo to ne velja pri vseh, zato je potrebno preizkusiti različne možnosti. Navsezadnje je vsaka blagovna znamka drugačna, zato so tudi želje njihovega občinstva drugačne.

facebook_title

 

 

 

 

 

 

 

6. Testiranje dolgega proti kratkemu besedilu

Čeprav imaš možnost, da na Facebook-u zapišeš oglas z dokaj dolgim besedilom, to ne pomeni, da ga mora biti prav toliko. Kratka in jasna sporočila oglasov zahtevajo manj napora, zato si jih nekateri ljudje želijo bolj, nekateri pa imajo spet raje, da je zapisano več. Testiraj, da ugotoviš, kaj deluje najboljše.

facebook_cta

 

 

 

 

 

 

 

7. Testiranje oglasa z različnim CTA gumbom

Pri nastavljanju oglaševalskih akcij lahko v upravitelju oglasov izbiraš med večimi različnimi CTA gumbi. Ponavadi se ponudba ujema z večimi CTA gumbi, zato je potrebno testirati, s katerim bo dosežen največji učinek.

facebook_cta02

8. Testiranje oglasov za različne naprave

Glede na najnovejše novice, Facebook uporablja več kot 1,9 milijarde uporabnikov. Vsi ti uporabniki nimajo enakih vzorcev uporabe – nekateri od njih raje brskajo po novicah Facebooka iz svojih računalnikov, medtem ko drugi raje iz brskalnika za mobilne naprave. Zato je za uspešnost oglasov potrebno ugotoviti, kje se ciljno občinstvo večino časa zadržuje, kajti oglasi se glede na vrsto naprave razlikujejo.

facebook_placement

 

 

 

 

 

 

 

 

Kot lahko vidiš, obstajajo številne možnosti za testiranje in optimiziranje oglaševalskih akcij na Facebooku. Upam, da sem ti z današnjo novičko olajšala delo in boš s temi idejami ter nasveti lažje preizkušal svoje Facebook oglase. Pa seveda uspešno 😉


  • -

Kateri CTA gumb je najboljši?

Si predstavljaš Facebook oglas brez CTA gumba oz. poziva k akciji? Jaz si ga ne, saj je zelo pomembno, da ljudi pozovemo k določeni akciji. Te zanima, kateri CTA gumb je najbolj priljubljen? Potem si vsekakor preberi nadaljevanje novičke.

 

Za začetek ponovimo, kaj sploh CTA gumb je. CTA oz. call-to-action, po slovensko poziv k dejanju, je dejanje oz. poskus, da naše obiskovalce v trenutku prepričamo v neko nadaljno dejanje. Ponavadi ga uporabljamo kot glagol, Contact us (Kontaktiraj nas), Shop now (Nakupuj zdaj), Sign up (Vpiši se), Book now (Rezerviraj), Learn more (Preberi več) in še bi lahko naštevala.

Vsekakor pa obstajajo bolj in manj priljubljeni CTA gumbi. Kateri spadajo med bolj priljubljene, si lahko ogledaš na spodnjem grafu, ki ga je naredila ekipa AdEspresso, kjer so analizirali 37.259 Facebook oglasov.

n1

CTA gumb je vsekakor odvisen od oglaševalskih ciljev in pričakovanih rezultatov. Izbira pravega poziva včasih zahteva tudi kanček drznosti, napeljevanja oboževalcev k akciji, nikakor pa ne smeš pozabiti na ciljne skupine in njihove navade, za katero je zelo priporočljivo testiranje.

Splošno pravilo je, da se mora CTA gumb ujemati s ciljem oglasa. Če si želiš pridobiti obiskovalčev e-mail naslov, npr. uporabi gumb “Vpiši se”, če želiš, da bi obiskovalci kupili tvoj izdelek, pa npr. uporabi gumb »Nakupuj«, ipd.

Idej za uspešen in pravi CTA gumb je veliko. Kako bo uspešen, pa je odvisno predvsem od navad ciljnega občinstva ter tvoje kreativnosti. Če boš združil to dvoje, verjemi, da boš brez težav zvišal število klikov in tudi stopnjo konverzije.


  • -

7 namigov, kako zapisati boljše Facebook objave

Včasih je težko slediti vsem korakom najnovejših tehnologij v svetu socialnih medijev, kajne? V nenehno spreminjajočem se svetu objav se čedalje pogosteje pojavlja vprašanje, kako narediti objavo zanimivejšo bralcu. Ravno o tem si boš lahko več prebral v današnji novički.

Medtem ko je treba omejiti število znakov na Twitter-ju, se lahko pri nekaterih, kot je npr. Facebook, uporabi večje število besed.Vendar pa obstaja neka ustaljena praksa, s katero si lahko pomagaš pri uspešnosti tvojih objav. Pa si jih poglejmo.

1.       Objavi z namenom

Pokaži svojim bralcem, da nisi le strokovnjak, ampak da zanje skrbiš. Pisanje daljših objav lahko postane izziv, kajti potrebno je biti izviren, če želiš pritegniti bralčevo pozornost. Zato med pisanjem imej v mislih, kaj so njihova vprašanja in skrbi ter zakaj uporabljajo socialna omrežja.

2.       Napiši »privlačen« naslov

Kratki ali dolgi naslov, pomembno je, da je dober.  Za čim boljši odziv je potrebno ustvariti dober in privlačen naslov, s katerim boš takoj na začetku prepričal bralca, da bo kliknil in se lotil branja objave.

3.       Več za boljši učinek

Več je vsebine, več informacij lahko bralec dobi. Vendar pa je kljub temu potrebno biti previden in ne smemo pretiravati. Ne pozabi, da ni vse v dolžni- gre za kakovost in dolžino.  

4.       Daj objavi čas

Ko napišeš daljšo objavo, ji daj dan ali dva časa, saj jo boš lahko v tem času uredil ali prilagodil.

5.       Uporabi več slik

Za večjo pozornost svojih bralcev uporabi zanimive fotografije. Poskrbi, da bodo čim boljše kakovosti, kajti le-te so zelo pomembne pri odzivnosti bralcev.

6.       Izogni se ponavljanju 

V daljših objavah zlahka ponavljaš svoje ideje, zato ne poskušaj s ponavljanjem le-teh »polniti« vsebino, s tem ko želiš doseči določeno število besed.  Če si zadovoljen z napisanim, nehaj pisati.

7.       Dodaj gumb »Share« oziroma »Deli z ostalimi« na dnu vsake objave 

Po prebrani daljši objavi je manj verjetnosti, da jo bodo bralci delili, če bi se morali vrniti na začetek objave, zato je naj gumb za delitev objave na dnu vsake objave, da bodo bralci lahko naprej delili objavo.

 

Tako, predstavila sem ti nasvete, kako se lotiti pisanja daljše objave, zdaj pa si na vrsti ti, da se preizkusiš in testiraš, kaj bi bilo najboljše za tvoje oboževalce. Pa veselo na delo 😉


  • -

Facebook, Instagram, LinkedIn … Katerega izbrati?

Glede na to, kako močno so spletna družbena omrežja vpeta v naša življenja in tudi v poslovni svet, je zelo dobro, da imamo pregled nad njimi. Nad tem, kaj nam omogočajo, koliko uporabnikov imajo, kaj najbolj pritegne na posameznem, kako komunicirati na posameznem izmed njih. V nadaljevanju si poglej primerjavo in informativne prikaze šestih največjih družbenih omrežij.

Poznavanje spletnih družbenih omrežij je v današnjem času zelo nujno v svetu marketinga. Vedeti, katera družbena omrežja rastejo in se zelo širijo med ljudi, je pomembno, kajti le tako lahko izvemo, kateremu je potrebno nameniti največ časa in posledično tudi denarja.

Preden pogledamo številke in zanimive infografike še nekaj o tem, čemu je namenjeno posamezno družbeno omrežje. Pinterest je namenjen ODKRIVANJU, Twitter je namenjen mikrobloganju oz. OBVEŠČANJU v zgolj 140 znakih, na Facebook-u se družimo, POVEMO in DELIMO z drugimi, kaj počnemo, na Instagramu POKAŽEMO s slikami in videi, kaj počnemo, na Google+ si “gradimo” kroge, LinkedIn pa je namenjen POSLOVNEMU povezovanju, zato so tudi objave bolj usmerjene v to, da v njih izpostavimo sebe kot profesionalca, poslovneža.

Infografika socialnih omrežij iz leta 2017

socialmedia

Nekaj o statistiki:

• Pinterest – 150 milijonov aktivnih uporabnikov (+80 milijonov aktivnih uporabnikov)
• Twitter – 313 milijonov aktivnih uporabnikov (-247 milijonov aktivnih uporabnikov)
• Facebook – 1,86 milijarde aktivni uporabnikov (+860 milijonov aktivnih uporabnikov)
• Instagram – 600 milijonov uporabnikov (+450 milijonov aktivnih uporabnikov)
• Google+ – 375 milijonov aktivnih uporabnikov (-25 milijonov aktivnih uporabnikov)
• LinkedIn – 240 milijonov aktivnih uporabnikov (+227 milijonov aktivnih uporabnikov)

Na podlagi te statistike so imeli Facebook, Instagram in LinkedIn največjo rast, zato je smiselno, da se aktivno objavlja in oglašuje na teh omrežjih.

Da bi videl, kako so se socialna omrežji spremenila v zadnjih treh letih, si lahko ogledaš tudi informativni prikaz iz leta 2014.

Infografika socialnih omrežij iz leta 2014

socialmedia

 

Vsa največja družbena omrežja ne rastejo. Očitno Twitter in Google+ izgubljata aktivne uporabnike, vendar pa je vseeno dobro vedeti tudi to, da, čeprav ima Twitter manj aktivnih uporabnikov, ima več objavljene vsebine danes, kot pred tremi leti, ko je bilo 247 milijonov aktivnih uporabnikov.
Katero družbeno omrežje je pa tebi najbolj »domače« in ga največ uporabljaš?

Vir infografike


  • -

7 načinov, kako lahko nagradimo oboževalce na Facebook strani

Kar si moraš zapomniti iz današnje novičke, ti bom prišepnila že kar na začetku: nikoli ne zanemari svojih Facebook oboževalcev, ko ugotoviš, da ti sodelujejo na takšen ali drugačen način. Vedno se trudi, da narediš še večji vtis na svoje zveste »fane«. Kako nagraditi oboževalce in jim s tem pokazati, da ti je mar za njih, si preberi v današnji novički.

 

Verjetno si že opazil, da na veliko Facebook straneh potekajo raznorazne nagradne igre, kajne? S tem želijo posamezniki, podjetja, blagovne znamke,… povečati in vplivati na občinstvo. Nagrajevanje svojih Facebook oboževalcev je pomemben del poslovanja, za zveste in aktivne oboževalce, ki se potem izkažejo kot dobri kupci. Tukaj je 7 ustvarjalnih načinov, kako nagraditi svoje Facebook oboževalce in jim pokazati, da so spoštovani in cenjeni.

1. Pokaži, da njihovo mnenje šteje

Oboževalci imajo radi blagovno znamko, ki ceni njihovo mnenje. In kako lahko to narediš? Tako, da jih vprašaš o mnenju, npr. tvoje podjetje poskuša nekaj novega in jih vprašaš, kaj si o tem mislijo, lahko jih pa tudi prosiš za pomoč. To je odličen način, da se bodo oboževalci počutili pomembne in koristne, s tem se pa tudi izboljša sodelovanje med oboževalci in podjetjem.

1

2. Promocije in akcije

Promocije in akcije sta najboljša načina, s katerima lahko nagradiš svoje Facebook oboževalce. Pa naj gre za kaj brezplačnega, za kakšen kupon, ki ponuja nekaj, kar dodaja vrednost, ali kakšen dodaten popust. V pomoč: raziskava je pokazala, da imajo ljudje raje konkretno vrednost v obliki kuponov, kot pa npr. 10% popust.

3. Ustvari lestvico TOP oboževalcev

Nagrajevanje oboževalcev za širjenje dobre besede o podjetju je zelo dober način za sodelovanje med podjetjem in oboževalci. Obstajajo orodja, s katerimi si lahko pomagaš in nagradiš najboljše Facebook oboževalce z največ točkami. V zameno za lepe nagrade se bodo oboževalci potegovali za čim višje mesto na lestvici.

4. Uporabljaj »Facebook Live«

Gostovanje v živo na Facebook strani pomeni za oboževalce nekaj posebnega, saj bodo videli obraz podjetja oz. blagovne znamke (to je lahko tudi obraz slavne ali prepoznavne osebe, če si to seveda lahko privoščiš). Obenem pa imajo ob tem tudi možnost za razpravo.

5. Vključi oboževalce v blagovno znamko

Ponudi zvestim oboževalcem priložnost, da postanejo obraz tvoje blagovne znamke. Izberi 5 »najboljših« oboževalcev in promoviraj akcijo, v kateri se lahko ostali oboževalci odločijo in izberejo, kateri izmed 5 tekmovalcev bo postal obraz blagovne znamke.

5

6. Ekskluzivni vpogled

Kaj je lahko boljši način za nagrajevanje oboževalcev kot to, da lahko ekskluzivno pokukajo na prihajajoči izdelek? Zagotovo ni nič boljšega, se strinjaš? Ob tem se bodo oboževalci počutili cenjene in kot junaki, saj bodo imeli priložnost za izmenjavo udarnih novic s prijatelji.

7. Priložnostni pogovori

Pomembno je, da se zavedaš, da so oboževalci ljudje in ne roboti. Vsi ljudje imajo svoje urnike in načrte, zato se z njimi pogovarjaj, kot z normalnimi ljudmi in imej realna pričakovanja o tem, kakšen bo njihov odziv. Obravnavaj jih spoštljivo, če tudi morda ne sodelujejo več z blagovno znamko.
Oboževalci imajo zelo veliko vrednost, zato se potrudi, da bodo dolgotrajno vplivali in ostali zvesti podjetju. Imaš še mogoče ti kakšen dodatni predlog, kako nagraditi oboževalce? Česa se najpogosteje poslužuješ? Zelo bom vesela, če mi ga zaupaš 😉


  • -

Kako ustvariti Facebook oglas, ki ga bodo oboževali?

Si želiš, da bi tvoj oglas na Facebook-u postal bolj »všečkan«? Če da, potem nikakor ne spreglej današnje novičke. Oglaševanje na Facebook-u se razlikuje od ostalega oglaševanja. To pa za to, ker se s tem, ko se ljudje prijavijo v to družbeno omrežje, njihovi možgani prilagodijo na delovanje Facebook-a. To pomeni, da se tukaj ljudje obnašajo in tudi dojemajo stvari drugače kot drugje na spletu.

Ko pripravljaš Facebook oglase, se moraš zavedati, da jih moraš pripraviti drugače, kot jih za ostale kanale. Za izboljšanje oglasov moraš vedeti, zakaj se ljudje na Facebook-u obnašajo tako, kot se. Če želiš, da bodo ljudje klikali na tvoj oglas, moraš vedeti, kako se odzivajo naši možgani na tem spletnem družbenem omrežju. Za lažji začetek sem ti pripravila nekaj nasvetov, kako lahko začneš.

Pokaži ljudem, da veš, kdo so

Na Facebook-u lahko določiš specifično občinstvo, ki mu želiš oglaševati. Lahko omejiš obseg nekega oglasa, ki temelji na potrošnikovi lokaciji, demografiji, interesih in drugih značilnostih ter to tudi izpostaviš v oglasu, npr. “Samo za oboževalce Star Wars” – s tem boš vsem, ki jim prikazuješ oglas, lahko sporočil, da veš, da obožujejo Star Wars, da je oglas namenjen točno njim, seveda pa pri tem ne pozabi tega primerno označiti pri targetiranju.

Screen-Shot-2015-10-26-at-3.28.07-PM

Pozitivnost

Gumb »Všeč mi je« oziroma »Like« je najbolj uporabljena Facebook-ova funkcija. S klikom uporabniki uveljavljajo svojo identiteto, interese in okuse. In medtem, ko so uporabniki zahtevali gumb »ni mi všeč« oz. »dislike«, se je ustanovitelj Facebook-a Mark Zuckerberg namesto tega odločil in uvedel vrsto drugih reakcij, »Obožujem«, »Haha«, »Neverjetno«, »Žalostno«, »Jezi me«, predvsem zato, ker je želel obdržati pozitivnost. Številni uspešni Facebook oglasi so povezani z veseljem, ne pa z negativnostmi, zato se v primeru, da si želiš uspešen Facebook oglas vsekakor drži načela pozitivnosti.

Čas in zaporedje

Pri oglasih je vsekakor potrebno biti pozoren na uro, saj ta vpliva na vedenje potrošnikov, zato je zelo pomembno, da se oglasi prikazujejo v tistem času, ko so ljudje bolj izpostavljeni oglasu. Raziskava je pokazala, da so zaporedni oglasi bistveno učinkovitejši. Zaporedje oglasov omogoča zgodbo, ki je za potrošnike bolj učinkovita. Prav tako je ustvarjanje občutka nujnosti star, vendar učinkovit trik. Vendar pa nujnost deluje le, če je dodan tudi poziv k dejanju, primer oglasa je spodaj.

Screen-Shot-2015-10-26-at-3.29.40-PM

Zgodba naj bo vredna sledenja

Vsebina zgodbe v oglasu je zelo pomembna. Ljudje smo ponavadi zelo radovedni, zato nas zgodbe zanimajo. Pri ustvarjanju je potrebno biti pozoren, da so zgodbe resnične in niso žaljive. Ljudje zelo radi pogledamo zgodbe iz preteklosti in to je dober način, da se ljudje zanimajo za Facebook oglas.

Odloči se namesto drugih

Odločanje je lahko zelo naporno za potrošnike. Zato poenostavi oglas in jim ponudi manj opcij, saj jih s tem ne boš zmedel in se boš izognil nerazumnih odločitvam potrošnikov. Zaradi utrujenosti se namreč le-ti pogosto odločijo drugače, kot bi se sicer, zato lahko v primeru, da jim npr. ponudiš 20 izdelkov naenkrat, izgubijo fokus in ne opravijo sploh nobenega nakupa.

To je pokazala tudi raziskava, ki so jo izvajali pred neko trgovino. Prvi dan so potrošniki lahko izbirali med 24. marmeladami in žal jih ni veliko opravilo nakupa. Na drugi dan so imeli na voljo samo 6 različic marmelade in število nakupov se je dvignilo. In kar je še bolj pomembno: še bolj so bili zadovoljni s svojim nakupom.

Spodnji oglas prikazuje, da je sicer dobro imeti na voljo različne možnosti, vendar jih ne sme biti preveč. Če imamo namreč na voljo več izbire, se potem pogosto sploh ne odločimo za nakup.

Screen-Shot-2015-10-26-at-3.30.04-PM
Razumevanje obnašanja potrošnikov je zahtevno, saj na to vpliva veliko faktorjev. Zato pa je potrebno veliko analiziranja, raziskovanja in spremljanja navad potrošnikov, da zaznaš, s katero formulo jih boš ravno ti najbolj prepričal k nakupu.