Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 zapovedi in 3 prepovedi pri uporabi Facebook-a

Facebook je v zadnjih nekaj letih razvil veliko orodij, s pomočjo katerih se lahko podjetja in blagovne znamke približajo svojim oboževalcem. Vendar, tako kot ostali mediji za promocijo, ima tudi Facebook svoja pravila. Katere zapovedi in prepovedi je dobro upoštevati, si preberi v nadaljevanju te novičke.

5 zapovedi

1. Izpolni vsa polja »Več o« oz. »About« in izkoristi profilno sliko

Prvi korak za uspešno uporabo Facebook-a za podjetja je, da se po najboljših močeh v celoti izpolni profil, saj lahko le tako stranke dostopajo do vseh informacij, ki jih želijo in potrebujejo o podjetju. Del celostnega profila sta tudi profilna in naslovna slika, ki ju je potrebno maksimalno izkoristiti in tam sporočiti bistvene informacije, ki so pomembne v danem trenutku – ali to, kar počneš, ali akcija, ki se trenutno izvaja v spletni trgovini ipd., predvsem v primeru naslovne (cover) slike, medtem ko profilno sliko sama ponavadi ne spreminjam, da se je postane prepoznavna, ko npr. podjetje komentira objave drugih.

2. Redno dodajaj objave

Dosledno objavljaj objave pred očmi oboževalcev in tako poskrbi za nenehno dogajanje. Vsi zaposleni v podjetju naj delijo objave, da bo vsebina objav prišla do čim večjega števila uporabnikov Facebook-a. S pomočjo objavljenih slik (npr. trenutno dogajanje na terenu ali slika iz sestanka …) bodo oboževalci del podjetja in s tem bodo imeli razlog več, da mu bodo sledili.

3. Analiziraj svoj račun

Bistvenega pomena pri uporabi Facebook-a za poslovne namene je spremljanje analitike. V segmentu »Vpogledi« oz. “Insights” na vrhu strani se lahko spremlja sledilce, doseg objav, všečke, komentarje, deljenje objav, preverijo se lahko najboljši prispevki ter tudi, kako to počne konkurenca.

4. Načrtuj objave

Facebook objave in slike je potrebno skrbno načrtovati. Najbolje je testirati več različnih dolžin objav in slik, saj le tako lahko prideš do podatkov, kaj je oboževalcem bolj všeč. Naredi si mesečni plan objav, tako ti bo tudi časovno lažje vse skupaj uskladiti in si ne boš vsak dan znova razbijal glave s tem, kaj naj dodaš na Facebook.

5. Nastavi gumb »Call To Action« in »Sporočilo«

Poskrbi, da bodo lahko oboževalci enostavno stopili v stik s tabo in tvojim podjetjem, preko poziva k dejanju ali preko sporočil. Poziv k dejanju oz. CTA gumb je lahko “Call now”, “Book now”, “Use app”, “Play game”, “Shop now”, “Sign up” itd. Kar je pa pri tem najbolj pomembno je to, da se je potrebno hitro odzvati kupcem, ko stopijo v kontakt s tvojim podjetjem.

Prepovedi

1. Preveč objav

Nikakor ni potrebno »nagajati« in biti nadležni svojim oboževalcem s preveč objavami. Najbolje je začeti z 1 objavo na dan, potem pa od 1 do 2 objavi na dan, da vidiš, kako se oboževalci odzivajo. Če sta odziv in doseg dobra za vsako objavo, se lahko število objav tudi poveča.

2. Vsebina ni pomembna

Objave morajo biti povezane z interesi ciljnega občinstva. Vsebina je vse – tudi če si za bolj kreativen pristop ali deliš vsebino od drugod, ne pozabi je povezati s samo dejavnostjo podjetja.

3. Ignoriraš ciljno občinstvo?

Ciljno občinstvo je ZELO pomembno, saj pomaga, da se izogneš praznemu dosegu. Še posebej je pomembno, ko gre za oglase – želiš porabiti denar za nič? Razmisli o vsebini in se osredotoči na interese ciljnega občinstva.

Upam, da sem ti s temi nasveti vsaj malo pomagala pri tem, kako Facebook uporabljati v poslovne namene. Če pa potrebuješ pomoč, ti bom z veseljem priskočila naproti.