Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 TOP nasveti, kako se lotiti vsebinskega marketinga

Vsepovsod odmeva, da je vsebina kralj, ti pa se morda še vedno sprašuješ, kaj to sploh je vsebinski marketing? Ali se razlikuje od tradicionalnega marketinga? Seveda se. Tako na prvo kot na drugo vprašanje ti bom odgovorila v nadaljevanju, ob enem pa predstavila nasvete, s katerimi lahko takoj izboljšaš vsebinski marketing v svojem podjetju.

Najprej naj ti odgovorim na vprašanje, kaj sploh je vsebinski marketing. Na čisto preprost način, vsebinski marketing je marketinška tehnika ustvarjanja, s katero želimo pritegniti potencialne kupce, jih spremenite v kupce ter jih tako spodbuditi k ponovnim nakupom. Gre tudi za tehniko, pri kateri potencialne kupce na nevsiljiv način izobražujemo, da spoznajo nas kot prodajalca in naše izdelke, nam zaupajo ter jih na koncu od nas tudi kupijo. Razlika med tradicionalnim in vsebinskim marketingom je ta, da tradicionalni marketing velja za drag način oglaševanja, pogosto pa tudi ne postreže z dovolj kakovostnimi informacijami ter pozornost obdrži samo za kratek čas.

Na podlagi več kot 100 poskusov in izkušenj, ki so bili izvedeni v zadnjih 8-ih letih, ti predstavljam 4 TOP nasvete, kako do najboljših rezultatov vsebinskega marketinga, ne glede velikost podjetja.

1. Tvoji uporabniki imajo vprašanja, zato ne pusti, da na njih odgovarjajo tvoji konkurenti

Izhodišče vsega je, da se zavedaš da potencialni kupci kar v 81% naredijo »prave raziskave« na internetu pred nakupom. Večina jih »googla«, preden sprejmejo odločitev. V tej fazi imajo dvome in vprašanja, ki jih želijo rešiti. Pomembno je, da imaš dobro razvito vsebino in pomoč za potencialne kupce, saj ti bodo le tako zaupali in s tem boš postal njihova prva izbira, ko se bodo odločili za nakup. Na ta način boš tudi v prihodnje, ko bodo potencialni kupci spraševali »strica Googla« podobna vprašanja, čisto na začetku strani z rezultati.

2. Osredotoči se na pridobivanje novih in boljših mnenj, ocen

Vedno več ljudi vsak dan preverja kritike in pohvale določenega izdelka ali storitev pred nakupom. Kar 67% potrošnikov s svojimi komentarji vpliva na odločitve, ki se nanašajo na prodajo, zato je zelo pomembno, da kupci delijo svoje pozitivne izkušnje na internetu. Najbolje se je osredotočiti na kupce, ki so nakup opravili tudi drugič, saj to pomeni, da so bili prvič zadovoljni. To lahko narediš tudi na primer tako, da jim ob naslednjem nakupu ponudiš npr. 35% popusta, če si vzamejo 5 minut časa in delijo svoje pozitivne izkušnje z drugimi. Prav tako je pomembno, da se pozitivni komentarji pojavljajo tudi na drugih spletnih straneh (npr. forumih), saj tako lahko potencialni kupci vidijo, da ponudniki ne manipulirajo.

3. Povej svojo zgodbo in jo deli, tudi ko rasteš

Deli svojo zgodbo, svoje izzive, uspehe in napake o svojem podjetju z drugimi ter izkoristi to kot strategijo vsebinskega marketinga. Facebook stran ti je pri tem lahko v veliko pomoč in podporo, saj je to odličen prostor za pripovedovanje tvoje zgodbe. Na dolgi rok je to metoda, ki daje najboljše rezultate, saj bodo tisti, ki sledijo tvoji start-up zgodbi, najboljši oznanjevalci. V tem primeru so tudi napake dobre, saj si z njimi pripravljeni pomagati drugim, ki se znajdejo v enakem položaju.

4. Vsebinski marketing izobražuje

Ko sem bila na izobraževanju v Angliji pri Callan Rush, se mi je najbolj vtisnilo v spomin, da je glavna naloga vsebinskega marketinga, da izobražuje. To pomeni, da naše potencialne kupce izobražujemo o tem, kar počnemo, in jim približamo področje, na katerem smo specializirani. Ključ do uspeha te tehnike trženja je osredotočenost na tiste uporabnike, ki ne vedo ničesar o industriji, v kateri ponujamo storitve.

EBM Educational Based Marketing

Vzemimo kot primer ponudnika e-mail storitev – Mailerlite. S svojimi novicami izobražujejo uporabnike, na kakšen način se lotiti e-mail marketinga, kakšni so najboljši naslovi, ki pritegnejo, kakšne slike uporabiti, kako vstaviti CTA gumbe, skratka vse, kar potrebuješ, da boš izobražen na tem področju. Ko pa boš izobražen, pa boš potrebovali tudi to storitev. In kam jo boš šel iskat? Najprej tja, kjer si prejel vso potrebno znanje.

 

Obstaja veliko možnosti, kako izvajati vsebinski marketing, vendar obstaja samo en način, kako ugotoviti najboljšo možnost za posamezno podjetje. To je na podlagi testiranja. Na podlagi lastnih izkušenj ti svetujem, da najprej poskusiš vsaj enega izmed teh štirih nasvetov, saj boš tako naredil morda prve korake v smeri vsebinskega marketinga.